Kreativni kutak

Tacna na sprat

Već neko vreme me izgledom privlače tacne na sprat u rustičnom stilu. Ne baš tako davno mi je na netu „iskočilo“ da ih ljudi veoma često prave sami od materijala koje nađu u kući. Budući da je meni lično taj rustični stil privlačan eto još jednog razloga da se bacim na posao. Te stoga malo planiranja i truda je potrebno da se uloži u ovaj projekat a rezultat je prelepa multifunkcionalna tacna. Meni se cela ideja toliko svidela da sam u istom mahu odmah napravila dve. Jednu da mi služi za izlaganje ukrasa u kuhinji a drugu kao držač za teglice sa začinima.

Za početak Vam je potrebna skica. Moj savet je da šta god pravili prvo skicirate šta ste zamislili kako bi lakše shvatili šta Vam je tačno potrebno za projekat. Naspram nje se može lako napisati spisak za nabavku određenih delova pa čak i da se objasni prodavcu u radnji ako Vam je potrebna pomoć prilikom kupovine tih istih delova. Naravno, ohrabrujem Vas na ovaj korak jer će pre svega Vama biti lakše da se snađete u svojim mislima. Isto tako je jako bitno da napomenem da se ne stresirate ako ne crtate lepo ili nešto slično. Skica služi kao podsetnik koji Vi trebate da razumete i pomoću nje eventualno da objasnite nekom šta želite da dobijete na kraju. U tom duhu Vam predstavljam svoju skicu, čisto kao ohrabrenje.

Moja skica tacne na sprat

Iz ove skice se može zaključiti da su mi za projekat potrebne:

  • tri tacne
  • tri drške/štapa
  • barem četiri nogice kako bih izdigla prvu tacnu (opciono)
  • ručka za kuhinjske ormane (opciono)

Nogice su opcione jer ista konstrukcija može da leži na poslednjoj tacni, zavisi od toga šta ste zamislili. Isto tako ručka koju sam planirala da stavim kao ukras gore na poslednju dršku je opcioni. Možda ne želite da ta poslednja tacna uopšte ima dršku bukvalno od Vas zavisi i od Vaše mašte.

Naravno, pored ovih osnovnih delova potrebno je da se razmisli kako će se oni međusobno povezati. Što dalje rezultuje time da su Vam potrebni razni štrafići ili ako ne planirate da držite nešto teško na ovim tacnama mogu se i samo zalepiti. Mada je moja lična preporuka da se odlučite ipak na neki jači oblik povezivanja materijala. Posle ovog koraka sam se bacila na istraživanje i traženje gore pomenutih komponenata. Prvo sam proverila šta imam po kući i šta bih mogla da iskoristim pa zatim sam tražila po radnjama. Stoga Vam predstavljam svoje delove koje sam našla.

Tacne sam našla u nekoj radnji za hobiste, to su drvene tacnice izrađene od šperploče. Veoma često se uzimaju za ukrašavanje dekupaž tehnikom. Naravno, u ovu svrhu mogu poslužiti i tacne od nekog drugog materijala npr. metala ili šta god se Vama sviđa.

Kao dršku sam iskoristila dršku koja se koristi za ograde za stepenište. Ova drška je predugačka ali sam je presekla na željene dužine i poslužilo je svrsi. Opet moja rezervna varijanta su bili svećnjaci ali mi je prosto ovo bilo isplatljivije.

Što se tiče ručkica, ove bele sam štampala na 3D štampaču a ovaj krug sam kupila u radnji. Molila bih Vas da se ne obeshrabrite jer ste pročitali da sam nešto odštampala na štampaču kojeg Vi ne posedujete. To su obične ručkice koje možete da kupite u bilo kojoj gvožđarskoj radnji. Ja lično posedujem taj štampač i veoma mi dobro služi da odštampam neke osnovne elemente poput ovih ručkica ili L-profila ili tako nekih stvari. To radim isključivo kako bih smanjila troškove jer u suštini ne pravim samo jednu stvar. Samim tim mi se projekti gomilaju a sa njima i troškovi. U ovu svrhu Vam mogu poslužiti i neke stare ručkice sa starih komoda. Praktično bilo šta što Vam se sviđa.

Što se tiče šrafova ovo je najoptimalnije rešenje do kojeg sam došla. Konkretno se ovo zove „Hangar vijak drvo/metal“, on povezuje drvo i metal. Tačnije jedan kraj se navija u drvo a drugi ima svoju navrtku. Pa sam stoga nabavila navrtku koju mogu da zavrnem u drvo i tako rešila svoj problem. Međutim, postoji i lakše rešenje kao što je Hangar vijak drvo/drvo koji izbacuje potrebu za navrtkama i ostalim komplikacijama. Na slici ispod sam prikazala razliku ovih vijaka i skicu čisto da steknete utisak šta tražite.

Hangar vijak

Kada smo najzad razjasnili tehnički deo projekta možemo da pristupimo onom zabavnijem delu kreiranja. Sledeći korak je presecanje drške na željenu dužinu. Ja sam te drške koje se nalaze na međuspratu ostavila blago duže jer sam želela da prostor između dve tacne diše. Prosto da tacna ne izgleda pretrpano. Iako sam drške ostavila nešto duže ipak mi je i ostalo malo materijala. To je deo koji sam sklonila za neke sledeće projekte.

Prerezana drška

Takođe, sam obeležila na tacnama sredinu na osnovu koje sam izbušila rupe. Kroz te rupe ću staviti gore pomenute vijke. Ideja je sledeća: probušim rupe u drškama na koje ću zaviti vijke a između će biti tacna.

Izgled sastavljene tacne

Isto tako mogu da napomenem da je ova tacna montažno-demontažna u smislu da ako Vam kojim slučajem dosadi može veoma lako da se razmontira i skloni. Nogice sam se odlučila da zalepim na kraju, posle farbanja. U suštini mogle su se i zavrnuti ali nisam želela da bušim tacnu jer je šperploča veoma tanka pri dnu i želela sam da imam ravnu površinu. Opet na Vama je da odlučite koju tehniku želite da koristite. Najzad smo stigli za mene do najzabavnijeg dela a to je farbanje.

Sve tacne i drškice (dakle drvene delove) sam prvo ofarbala u običnu belu boju da imam kao podlogu a sve ručkice koje ću koristiti za noge i ukras u crnu boju. Što se tiče bojenja drveta bitno je da napomenem da koristim sve boje na bazi vode. U suštini za drvo imam crnu i belu boju i naravno lak. Za sve ostalo koristim obične akrilne boje koje na kraju izlakiram. Naravno, to izuzimam ukoliko imam neke velike projekte poput nekog nameštaja tada kupujem boju za drvo u nijansi koju želim.

U ovom slučaju sam preko bele osnovne boje nanosila mešavinu boje sa gitom za zidove. To sam činila jer sam htela da mi ostanu tragovi odn. da dobijem teksturu na drvetu. Isto tako je veoma bitno napomenuti da se sa ovakvom mešavinom boje mora brzo raditi jer se brzo suši. Ukoliko želite da stvorite teksturu sa ovom bojom kao što sam i ja to činila nije Vam potrebna neka visokokvalitetna četkica. Što je četkica tvrđa i oštrija to ćete dobiti jači efekat. Sve u svemu ceo efekat je postignut sa tom mešavinom boje sa gitom i običnom akrilnom bojom (čista akrilna boje, ne treba je razređivati sa vodom).

Kako ne bih nanosila direktno boju na tacne, kao paletu sam koristila neko otpadno drvo. Po pravilu kada uzmem boju na četkicu prvo višak skinem tako što prvi potez povučem na paleti od drveta pa onda tek nanosim na tacnu. U svakom slučaju svoje mogućnosti možete isprobati na nekom parčetu drveta čisto da steknete osećaj kako funkcioniše to sa nanosom boje. Isto tako treba napomenuti da boju nanosite duž drveta čisto kako bi dobili željeni efekat. U videu ispod možete da vidite takođe i prepravku bojenja. Na nekom delu sam preterala sa bojom što nije nikakav problem. Samo pustite da se boja osuši i onda nanesite boju koju želite. U mom slučaju je deo bio jako taman deo pa sam posvetlila tako što sam dodala malo bele.

Isto tako Vam moram pokazati „caku“ kako da dobijete patinu pomoću boje u spreju. Taj efekat sam koristila na ručkicama i nogicama. Dakle, njih sam ofarbala sa običnom farbom u spreju u crnu boju. Želela sam da na njima dobijem kao zlatnu patinu i to sam postigla na sledeći način. Prvo UPOZORENJE kada ovo radite OBAVEZNO koristite gumene rukavice najbolje su one jednokratne. Zatim naprskate malo boje iz spreja na ruke (na koje ste obavezno naneli rukavice) i uzimate predmet za farbanje. Blago tapkate tu boju sa rukavica na predmet i dobijate kao zlatnu patinu. Naravno, postupak nanošenja boje ponavljate dok niste zadovoljni rezultatom. Ispod se nalazi video kako bi stekli bolji utisak kako to izgleda.

Pošto se boja na drvenim delovima osušila potebno je izlakirati sve. Ja sam koristila običan polumat lak na vodenoj bazi. Ovaj korak činim kako bi tacna bila lakša za održavanje, da se lakše može obrisati ili evenutalno ako se nešto prospe po njoj da ne bi upila vlagu i nabubrila.

Sada kada su svi delovi ofarbani i nalakirani vreme je za sastavljanje. U suštini se sve zavrće na tri šrafa. Međutim, noge bi bilo idealno da se zašrafe ali ja nisam htela to da radim iz estetskih razloga. Nisam htela da imam neravnu površinu na unutrašnjem delu tacne te sam koristila običan super lepak. Posle malo truda Vaša tacna na sprat je gotova. 🙂

Isti princip sam primenila na rotacioni poslužavnik iz Ikea-e. Gde sam kao gornju tacnu koristila običnu okruglu dasku za sečenje. Ovu tacnu sam napravila na dva sprata i idealna je za držanje raznih začina. Bukvalno princip sastavljanja i bojenja su isti kao i kod gore opisane tacne. Čak sam ih i pravila uporedo kako ne bih gubila vreme. Nadam se da ćete i Vi biti oduševljeni ovom idejom kao ja. Srećan rad! 🙂

Rotirajuća tacna na sprat koju sam iskoristila kao držač za začine

Autor

emilija@njufkica.com