Putovanja

Upoznajte Švedsku – 1. deo

Osnovne informacije

Kao što sam već ranije napomenula ne tako davno sam se preselila u Švedsku. Ovu temu sam zamislila kao neku vrstu pomoći ljudima koji su bilo već došli ovde za stalno ili došli samo turistički. Ovde možete pronaći informacije što se tiče prava i obaveza, kao i jednostavne informacije tipa gde ići u kupovinu. S obzirom da sam veliki zaljubljenik u prirodu najviše možete naći informacije gde ići u šetnju: parkovi, nacionalni parkovi i zanimljiva mesta koja sam imala priliku da upoznam.

Sve informacije će uglavnom odnositi na južni deo Švedske, jer trenutno živim u Malme-u ali kako budem putovala tako će se i ovaj članak razvijati. Tačnije postojaće više povezanih tekstova o ovoj temi. Naravno, ovo što napišem u ovim tekstovima nemojte shvatati zdravo za gotovo to su samo moji utisci bazirani na mom ličnom iskustvu. Što ne mora da znači da izuzetaka nema i da Vi ukoliko posetite ovu Skandinavsku zemlju nećete imati drugačiji utisak ili iskustvo.

Za početak bih volela da se pozabavim osnovnim informacijama o ovoj zemlji. Dakle, Švedska je država na severu Evrope i nalazi se na obali Baltičkog mora. Na kopnu se graniči sa Norveškom, Finskom i Danskom sa kojom je povezana čuvenim Oresudskim mostom. Ova zemlja ima isključivo morsku granicu sa Estonijom, Letonijom, Litvanijom, Poljskom, Nemačkom i Rusijom. Četvrta je zemlja po veličini u Evropi i nalazi se na jugoistočnom delu Skandinavskog polu ostrva. Po uređenju je ustavna kraljevina sa parlamentarnom izvršnom vlasti. Trenutni kralj je Carl XVI Gustav, kraljica Silvia dok je trenutni predsednik vlade Stefan Löven. Glavni grad Stokholm a zvanična valuta švedska kruna (SEK). Zvanični jezik je švedski. Ova skandinavska zemlja je po poslednjim inoformacijama iz Juna 2020. godine imala nešto više od 10,35 miliona stanovnika i gde odprilike 84% živi u gradskim sredinama1. Najnaseljeniji i najveći grad je Stokholm, zatim sledi Göteborg, Malmö, Uppsala itd.

Neki od poznatih ličnosti koji potiču iz Švedske su naučnici Alfred Nobel čiji je najveći izum dinamit i u čiju čast se dodeljuju čuvene Nobelove nagrade, zatim Anders Celsius u čiju čast i danas koristimo stepene Celzijusa za merenje temperature. Takođe, je tu nezaobilazna glumica Greta Garbo, kao i čuveni filmski reditelj i scenarista Igmar Bergman. Tu je i Agnetha Fältskog iz sveta muzike koju pamtimo kao „onu zgodnu plavušu“ iz pop grupe ABBA. Ili književnica Astrid Lindgren koja nam i nije toliko poznata dok ne spomenemo da je napisala Pipi dugu čarapu, čiji je lik obeležio mnoga detinjstva. Mlađima su poznati muzičar Avicii, glumac Dolph Lundgren (čuveni Rus iz filma Rocky IV) ili devojčica Greta Thunberg koja se aktivno bori protiv klimatskih promena. Naravno, ukoliko se nađete u razgovoru sa bilo kojim Šveđanom možete uvek spomenuti čuvenog fudbalera Zlatana Ibrahimovića kojeg cela nacija jednom rečiju obožava. On Vam može poslužiti kao Džoker karta u svakom razgovoru ukoliko Vam je dosadila standardna tema „Kakvo je vreme danas“ ali Vam pre toga savetujem da se dobro raspitate o liku i delu čoveka jer ćete se naći u nezgodnoj situaciji ukoliko ga spomenete a ne znate ništa o njemu.

Takođe, Švedska je zaslužna za mnoge pronalaske koje je darovala celom svetu. Recimo veoma zanimljiva činjenica je da zapravo francuski ključ potiče iz Švedske. Isto kao i Tetrapak ambalaža bez koje danas pakovanje mleka ili jogurta ne možemo da zamislimo. Ipak jedan od najznačajnijih izuma jeste pojas za vezivanje u autu. Pronalazač Nils Bohlin je izumeo pojas za vezivanje za švedskog proizvođača automobila Volvo kako bi opravdao ime najsigurnijeg auta na tržištu. Međutim, Volvo se odrekao svakog profita od tog izuma i poklonio ga svetu. Tako svaki auto danas ima pojase za vezivanje. Posle ovog izuma kao što su miš za kompjuter, ravan ekran ili rajfešlus deluju minorno ali su ipak i oni nastali u Švedskoj 2.

Ovo je bio najkraći mogući sažetak o osnovnim podacima o ovoj skandinavskoj zemlji. Ukoliko Vas interesuje nešto više svakako su informacije lako dostupne putem interneta. Isto tako Vam preporučujem jednu internet stranicu ako Vas zanimaju statistički podaci to je Kancelarija za obradu statističkih podataka Švedske ili skraćeno SCB gde možete naći zanimljive podatke vezane za Švedsku.

U narednim delovima ćete moći da pročitate sve one informacije koje sam navela gore u tekstu. 🙂

1- www.scb.se ( Kancelarija za obradu statističkih podataka Švedske) – pristupljeno u Januaru 2021.

2-www.theculturetrip.com članak „12 Everyday Things Sweden Gave the World “ – pristupljeno u Januaru 2021.